Tips για εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος

Ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα

Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, καθημερινά γίνεται μεγάλη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση. Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις συνήθειες που προκαλούν αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος. Εδώ θα δούμε διάφορα tips, συμβουλές για εξοικονόμηση ρεύματος στο σπίτι και την επιχείρηση.

Συμβουλές για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο παράγουν ενέργεια μέσω καύσης πετρελαίου ή λιγνίτη. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Οι ρύποι που εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα για την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας είναι πλέον γνωστό ότι ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, λόγω των εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί ενέργεια σε κάθε στιγμή της ζωής του, χωρίς καν να χρειάζεται να κινηθεί. Ας ξεκινήσουμε από την κατανάλωση ρεύματος της κατοικίας μας. Χρησιμοποιούμε ενέργεια για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, λειτουργία και φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά, tablet, υπολογιστές…), μαγείρεμα και λειτουργία διάφορων οικιακών συσκευών που βρίσκουμε σε κάθε σπίτι.

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ωφέλιμη μόνο για εμάς και την τσέπη μας, ωφελεί και το περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι με απλές συμβουλές και αλλαγή κάποιων «κακών» συνηθειών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ρεύμα, να δούμε άμεσα μείωση του λογαριασμού ρεύματος και να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός καθαρότερου πλανήτη.

Ήδη και στην Ελλάδα υπάρχουν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τάση αυτή αυξάνεται, τόσο επειδή το πετρέλαιο δεν είναι άπειρο όσο και λόγω του γεγονότος ότι, παρά το αρχικό κόστος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν όντως κα καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες μας και μάλιστα με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση. Μάλιστα, η απόσβεση της δαπάνης γίνεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Πριν δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα εξοικονομήσουμε ρεύμα και ενέργεια γενικότερα, ας δούμε με ποιούς τρόπους έχουμε σπατάλη ή διαρροή ενέργειας που μας αναγκάζει αυξήσουμε την κατανάλωση ρεύματος και, κατά συνέπεια, να έχουμε αύξηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

Μεγάλη απώλεια θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει από τα κουφώματα και την κακή μόνωση του σπιτιού. Αν πάμε δίπλα σε ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα, θα διαπιστώσουμε ότι περνάει αρκετός αέρας, ουσιαστικά ανενόχλητος, μειώνοντας, έτσι, σημαντικά την θερμοκρασία στο σπίτι μας. Αυτό μας αναγκάζει να ανεβάσουμε και άλλο τον θερμοστάτη, πιστεύοντας ότι είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.

Η κακή χρήση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών είναι, επίσης άλλος ένας λόγος που δεν μας επιτρέπει να δούμε μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, όλες τις εποχές του έτους.

Ο λανθασμένος τρόπος που αερίζουμε το σπίτι μας φέρνει, επίσης, μεγάλες απώλειες σε θερμότητα τον χειμώνα και σε δροσιά το καλοκαίρι.

Τα διάφορα κενά που υπάρχουν στο σπίτι (και δεν είναι λίγα) μας οδηγούν και αυτά σε αυξημένα έξοδα στον λογαριασμό του ρεύματος κάθε μήνα (ή δίμηνο).

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά, με ποιούς τρόπους μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ρεύματος, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση χωρίς να αλλάξουμε σημαντικά τις συνήθειές μας ή όλα όσα η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να μας προσφέρει.

Εξοικονόμησε ρεύμα εύκολα με τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές

Παραθέτουμε συμβουλές που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει χωρίς κόπο και έξτρα έξοδα. Αντίθετα, σύντομα θα δει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι ή στο γραφείο/επιχείρηση.

Διάφορα ανοίγματα και κενά κουφωμάτων

Τα περισσότερα σπίτια έχουν πλέον διπλά τζάμια, Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται καλή μόνωση. Για να μπορεί το τζάμι και το κούφωμα να κρατήσουν τον αέρα απ’ έξω, θα πρέπει να είναι άριστα στεγανοποιημένα. Αυτό δεν συμβαίνει όταν τα κουφώματα είναι παλιά και κακοσυντηρημένα.

Αλλάζουμε, λοιπόν, τα λάστιχα των κουφωμάτων, γύρω από το τζάμι, και τοποθετούμε νέα που ταιριάζουν χωρίς να αφήνουν κενά. Τα παλιά λάστιχα είναι συνήθως ξερά και δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά επαρκώς.

Αλλάζουμε, αν υπάρχει λόγος, τα βουρτσάκια στα συρόμενα παράθυρα, αν παρατηρήσουμε απώλειες στο κάτω μέρος του κουφώματος. Πριν προβούμε σε αλλαγή, ας είμαστε σίγουροι ότι είναι καθαρά, χωρίς σκόνη και πετραδάκια που ίσως εμποδίζουν την καλή μόνωση.

Καλύπτουμε τα κενά κάτω από τις εξωτερικές πόρτες με μία πετσέτα ή με ειδικούς κυλίνδρους που φράζουν το διάκενο μεταξύ του κάτω μέρους της πόρτας και του πατώματος.

Σώματα θέρμανσης και ψύξης (Καλοριφέρ, Κλιματιστικά)

Αφήνουμε τους θερμοστάτες να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να επεμβαίνουμε διαρκώς, ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας την θερμοκρασία ανάλογα με το πως νιώθουμε εκείνη την στιγμή.

Πριν ανάψουμε την θέρμανση εξαερώνουμε όλα τα σώματα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 3-4 φορές μέσα στον χειμώνα.

Δεν καλύπτουμε με αντικείμενα και πετσετάκια τα σώματα θέρμανσης ή ψύξης. Μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους αφού ο αέρας αδυνατεί να κυκλοφορήσει όπως πρέπει.

Κάνουμε σωστή ρύθμιση σε όλους τους θερμοστάτες (θέρμανσης και ψύξης) ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος άμεσα. Δεν χρειαζόμαστε υψηλή θερμοκρασία τον χειμώνα και πολύ χαμηλή το καλοκαίρι. Είναι ενεργοβόρο, δαπανηρό αλλά και ανθυγιεινό. Για τον χειμώνα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 18-20 βαθμούς περίπου ενώ για το καλοκαίρι, η θερμοκρασία δεν χρειάζεται να είναι κάτω από τους 26 βαθμούς.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Ψυγείο

Κάνουμε συχνά απόψυξη του ψυγείου για βέλτιστη λειτουργία. Καθαρίζουμε πολύ συχνά τις σχάρες εξαερισμού στο κάτω μέρος. Μαζεύουν σκόνη που φράζει τα κενά και εμποδίζει την σωστή ροή του αέρα.

Αν το ψυγείο μας είναι κοντά σε καλοριφέρ ή κλιματιστικό, καλό θα είναι να το μετακινήσουμε. Μην τοποθετείτε το ψυγείο σας κοντά σε παράθυρα, το φως του ήλιου που πέφτει πάνω του θα σας στοιχίσει σε ρεύμα.

Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του ψυγείου σωστά. Για την συντήρηση 4-5 ºC είναι αρκετοί ενώ για την κατάψυξη οι -16 βαθμοί θα κρατήσουν τα προϊόντα σας σε άριστη κατάσταση.

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο ζεστά τρόφιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πρώτα (να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου) και μετά τα τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Ηλεκτρική κουζίνα – Φούρνος

Η συσκευή με την μεγαλύτερη κατανάλωση σε ένα σπίτι είναι η κουζίνα. Οι κλασικές εστίες (μάτια) καταναλώνουν περί τα 1500-2000 Watt ενώ ο φούρνος μεταξύ 2000 – 4000 Watt. Οι διακυμάνσεις οφείλονται στο μέγεθος, την απόδοση, το μοντέλο και τον κατασκευαστή.

Κλείνουμε την εστία της κουζίνας πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η εστία θα παραμείνει ζεστή για πολύ ώρα ακόμα και το φαγητό μας θα συνεχίσει να μαγειρεύεται. Το ίδιο κάνουμε και με τον φούρνο.

Δεν ανάβουμε τον φούρνο για μικρές ποσότητες φαγητού. Συνδυάζουμε τα γεύματά μας έτσι ώστε όταν χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο, να είναι τουλάχιστον γεμάτος. Αν απαιτείται να ανοίξουμε τον φούρνο για να δούμε το φαγητό μας, φροντίζουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία ώστε να μειώσουμε την απώλεια θέρμανσης.

Πλυντήριο ρούχων, πιάτων – Στεγνωτήριο ρούχων

Φροντίζουμε να βάλουμε τα πλυντήρια σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτα. Ακολουθούμε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για το μέγιστο της χωρητικότητας τους.

Αν τα ρούχα μας δεν είναι πολύ λερωμένα, μειώνουμε την θερμοκρασία πλύσης στους 30-40 βαθμούς.

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή, μπορούμε να απλώσουμε τα ρούχα μας αντί να χρησιμοποιήσουμε το στεγνωτήριο. Αν δεν έχουμε χώρο, ας προμηθευτούμε μικρές απλώστρες που τοποθετούνται πρακτικά οπουδήποτε.

Φωτισμός και ηλεκτρικές συσκευές

Προτιμούμε τον φυσικό φωτισμό, όταν υπάρχει. Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων στο σπίτι είναι αρκετή για να εκμεταλλευτούμε το φως του ήλιου στο μέγιστο, χειμώνα και καλοκαίρι.

Οι λαμπτήρες οικονομίας καταναλώνουν 5-10 φορές λιγότερη ενέργεια. Φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε τους παλιούς λαμπτήρες βολφραμίου με τους νέους.

Σβήνουμε τα φώτα όταν φεύγουμε από τον χώρο. Βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που έχουν λαμπάκια ένδειξης ρεύματος και λειτουργία αναμονής. Αυτό τις προστατεύει παράλληλα και από τις αυξομειώσεις της τάσης.

Θερμοσίφωνας – μπόιλερ

Ανάβουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μόνο όταν θα τον χρειαστούμε. Ανάλογα με το μέγεθός του, 15-30 λεπτά είναι υπέρ αρκετά για να ζεστάνουν το νερό. Φροντίζουμε να κάνουμε τις εργασίες που απαιτούν ζεστό νερό κοντά την μία με την άλλη, ώστε να χρησιμοποιήσουμε το ζεστό νερό που περισσεύει, χωρίς να χρειαστεί να ανάψουμε και πάλι τον θερμοσίφωνα.

Αν έχουνε την δυνατότητα, αντικαθιστούμε τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα (που καταναλώνει 3000 – 5500 Watt). Χρησιμοποιούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα ακόμα και τον χειμώνα. Η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε ενέργεια από την ήλιο σχεδόν όλο τον χρόνο.

Πολύπριζα

Προσέχουμε να μην υπερφορτώνουμε τα πολύπριζα ώστε η συσκευές που συνδέονται με αυτά να λειτουργούν σωστά και αποδοτικά. Κοιτάμε στο πίσω μέρος τις προδιαγραφές του κάθε πολύπριζου και πράττουμε ανάλογα.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον πολύπριζα παρά να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα πέρα από τα όρια που ορίζει ο κατασκευαστής τους.

Εξοικονόμησε ρεύμα σήμερα:

– Είναι ευκολότερο από όσο νόμιζες
– Θα έχεις άμεσο κέρδος
– Συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος