Ποια εταιρεία έχει το πιο φθηνό ρεύμα;

Το πιο φθηνό ρεύμα της αγοράς

Μεγάλες εταιρίες έχουν εισέλθει στον τομέα της ηλεκτροδότησης ρεύματος δημιουργώντας ένα κύμα προσφορών.

Όπως πάντα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών ρεύματος για το πιο φθηνό ρεύμα είναι υπέρ το του πελάτη. Η πολυάριθμες προσφορές όμως δημιουργούν και σύγχυση λόγο της ομοιότητας των προσφορών κάνοντας το πολύ δύσκολο να επιλέξει κανείς το κατάλληλο πακέτο.

Η κίνηση όλο και περισσότερων καταναλωτών προς ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος είναι δεδομένη ανάλογα με την τελευταία έκθεση της ΡΑΕ το 2019. Μέχρι στιγμής 600.000 άλλαξαν πάροχο ρεύματος μέσα σε έναν χρόνο. Η αύξηση μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένη που συγκριτικά με το 2018 ανήλθε στο 89% δηλαδή το 8,5% των καταναλωτών ρεύματος άλλαξαν εταιρεία ρεύματος από κρατικό πάροχο σε ιδιωτικό.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Εδώ ο Φθηνότερος Πάροχος!

Όλοι βλέπουμε πολλούς αριθμούς στον λογαριασμό ρεύματος του κάθε παρόχου αλλά ποιοι είναι οι σημαντικοί:

α) Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

β) Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας.

γ) Οι λοιπές χρεώσεις.

Όλοι οι ιδιωτικοί πάροχοι χρησιμοποιούν το ίδιο ήδη εγκατεστημένο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στους διαχειριστές αυτού αποδίδουν τις δύο χρεώσεις α) και γ). Αυτές είναι ίδιες για όλους τους ιδιωτικούς προμηθευτές ρεύματος και εισπράττονται επίσης από αυτούς.

Ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας δίνουν όλοι οι πάροχοι και, αυτές είναι που πρέπει ο πελάτης να συγκρίνει για να συνάψει συνεργασία με κάποια συγκεκριμένη. Αυτές είναι οι χρεώσεις που ο προμηθευτής καθορίζει ώστε να είναι ανταγωνιστικός με άλλους παρόχους ενέργειας.

Σημαντικό είναι να διαπιστώσει ο πελάτης αν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις συνδεδεμένες με τις εκπτώσεις που προσφέρονται όπως:

– Υπάρχει ανώτατο όριο στην κατανάλωση ενέργειας;
– Τι θα συμβεί αν το υπερβώ και πόσο θα πληρώνω την κιλοβατώρα;
– Υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιο με τον κάθε πάροχο;
– Η χρέωση είναι με το νυχτερινό τιμολόγιο για όλο το 24ωρο;
– Απαιτείται ελάχιστος χρόνος παραμονής στο κάθε πακέτο από τον εκάστοτε πάροχο;
– Υπάρχει κόστος για την αλλαγή παρόχου;
– Υπάρχει έκπτωση συνέπειας και αν ναι, πόση είναι αυτή;

Αυτές οι απορίες πρέπει να απαντηθούν και να αξιολογηθούν πριν επιλέξουμε πάροχο ρεύματος.

Όλες οι παράμετροι πρέπει να ζυγιστούν διότι δεν είναι όλες οι χρεώσεις ίδιες τελικά. Δηλαδή ένα σταθερό τιμολόγιο ρεύματος μπορεί φαινομενικά να είναι ακριβότερο αλλά, στην πραγματικότητα να είναι φτηνότερο επειδή δεν περιέχονται κυμαινόμενες χρεώσεις. Αυτές μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τις χρεώσεις ανά μεγαβατώρα μέχρι και 30 ευρώ επιπλέων.

Φθηνότερη εταιρεία ρεύματος

Με την παρούσα διαμόρφωση της αγοράς στην παροχή ρεύματος ανταγωνίζονται σκληρά οι εταιρίες με τα πολυάριθμα πακέτα τους. Αυτό έχει κάνει την επιλογή φθηνού ρεύματος δύσκολη για τον καταναλωτή. Οι παράμετροι και οι διαφορές τους είναι πολλές ανάμεσα στα τιμολόγια που προσφέρουν (ρήτρες, πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις και άλλα).

Γνωστοί ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι:

ΒΙΕΝΕΡ, ΔΕΗ, ΕΛΙΝ, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Ζενίθ, Ήρων, Φυσικό Αέριο, Efa Energy, Green, Elpedison, KEN, NRG, Nova Energy, ΟΤΕ Estate, Petrogaz Energy, Protergia, Solar Energy, Watt+Volt, Volterra, Volton, We Energy.

Πολλά τιμολόγια δεν είναι εύκολα κατανοητά στον καταναλωτή κυρίως όσον αφορά τις κατηγορίες ρητρών. Αυτή η ασάφεια ανάγεται στο πως επηρεάζει το τελικό κόστος όταν αυτές ενεργοποιηθούν. Άλλο σημείο ασάφειας είναι το πάγιο που συγκρίνεται δύσκολα με άλλων παρόχων λόγο ποσότητα κατανάλωσης και διαφοροποίησης τρόπου πληρωμής αυτής.

Σύγχυση επικρατεί σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών ρεύματος και έχει να κάνει με τις προσφερόμενες εκπτώσεις οι οποίες αντιστοιχούν στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ή χρεώσεις προμήθειας και όχι στο σύνολο του λογαριασμού (ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις). Αυτό δημιουργεί και ένα από τα μεγάλα “αγκάθια” στην τελική απόφαση πολλών που διερωτούνται.

Οι σταθερές χρεώσεις είναι δεδομένες όμως, κάθε εταιρεία έχει τη δική της τιμολογιακή πολιτική και υπάρχουν και μεταβαλλόμενες χρεώσεις.

Αυτές αφορούν:

  • Ρήτρα ΟΤΣ: Αποτελεί προστατευτική δικλείδα του πάροχου σε ότι αφορά την αυξομείωση των τιμολογίων της αγοράς ρεύματος στην χονδρική. Αυτή η ρήτρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Καλό είναι να γνωρίζετε τι μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον πριν συνεργαστείτε.
  • Πάγιο: Δεν είναι όλες οι εταιρίες που το κάνουν αυτό. Αφορά μια χρέωση υπηρεσίας σε μηνιαία ή ετήσια βάση κάποιου ποσού.
  • Συνδρομή: κάποιες εταιρείες αντί για πάγιο έχουν μια χρέωση συνδρομής. Και εδώ επιβάλλεται προσοχή στο συμβόλαιο και ειδικά στους όρους χρήσης πριν κάποιας προπληρωμής χρημάτων ή συνεργασία.

Όλοι αναζητούν οικονομία άρα και φθηνότερη τιμή ρεύματος. Και αν είναι δυνατόν χωρίς να δυσκολευτούν ή να υποστούν τη δαπάνη αλλαγής πακέτου ή και νέα εγκατάσταση στο σπίτι.

Οι τιμές τις κιλοβατώρας κυμαίνονται από 0.059€ / KW για την φθηνότερη και 0.11€ / KW για την ακριβότερη μέχρι στιγμής.

Συχνά οι τιμές που προβάλλονται είναι χαμηλές αλλά να έχουν ένα όριο που αν παραβιαστεί μπορεί να αυξήσει σημαντικά την τιμή του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.

Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι να υπάρχει μόνο η ρήτρα ΟΤΣ και όχι όρια κατανάλωσης ανά τετράμηνο.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Δεν υπάρχει επιχείρηση, ειδικά με μεγάλες εγκαταστάσεις, που να μην επιθυμεί την μείωση του τιμολογίου ρεύματος. Αυτό είναι συνήθως από τα μεγαλύτερα πάγια έξοδα μιας εταιρίας.

Λόγο αυτής της ιδιωτικοποίησης του ρεύματος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τα έξοδά τους στον τομέα της κατανάλωσης ρεύματος.

Αντίθετα με τα νοικοκυριά και τα ρήτρα ΟΤΣ, οι επιχειρήσεις και τα επαγγελματικά τιμολόγια και παροχές λαμβάνουν αρκετά αυξημένη χρέωση αν υπερβεί η εταιρία το όριο κατανάλωσης.

Η αξιολόγηση και κατανόηση του τι θεωρεί κανείς έκπτωση και τι τον συμφέρει είναι σημαντική.

Έχοντας κάνει αυτά η σύγκριση των προγραμμάτων και η αντιστοιχία με τις ανάγκες και απαιτήσεις του νοικοκυριού ή της επιχείρησης μας γίνεται σαφέστερη υποδεικνύοντάς μας και ποιός πάροχος ρεύματος είναι κατάλληλος για εμάς.

Επειδή όλοι αυτοί οι παράμετροι μαζί συχνά καθιστούν την επιλογή φθηνότερης εταιρείας δύσκολη είναι καλλίτερο να αναζητήσετε την συμμετοχή των ειδικών ώστε να απαλλαγείτε από την σύγκριση παρόχων ρεύματος στα τιμολόγια.