Ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά

Ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον

Η ανθρωπότητα σήμερα έχει κάνει μια μεγάλη ενεργειακή στροφή αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας η οποίοι θα έχουν μηδαμινό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή ΑΠΕ είναι η ενέργεια που μας προσφέρει ο ήλιος. Πλέον ιδιώτες και επιχειρήσεις επενδύουν στα φωτοβολταϊκά καθώς το μικρό κόστος εγκατάστασης, η μικρή παρέμβαση στο περιβάλλον καθώς και η μεγάλη απόδοση είναι άκρως δελεαστικά. Ας μάθουμε όμως λίγα περισσότερα πράγματα για τα φωτοβολταϊκά και τον τρόπο εγκατάστασής τους.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούνται από βιομηχανικές διατάξεις οι οποίες μετατρέπουν την ενέργεια του ήλιου σε ηλεκτρική. Ουσιαστικά πρόκειται για γεννήτριες οι οποίες αποτελούνται από διάφορα επιμέρους μέρη όπως μπαταρίες, συστήματα στήριξης, ρυθμιστές φόρτισης κ.α. τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και γρήγορα σχεδόν παντού όπως σε στέγες, ταράτσες ή αγροτικές εκτάσεις.

Τιμή κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά πάνελ

Σίγουρα αυτό που ενδιαφέρει όσους προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και θέλουν να πουλάνε το ρεύμα που παράγουν στον ΔΕΔΔΗΕ είναι η τιμή που έχει η κιλοβατώρα. Για να δώσουμε μια σαφή απάντηση θα χρειαστεί να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα λαμβάνει υπόψιν της την παραγωγή σε ηλεκτρικό ρεύμα και το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης κτλ που χρειάζονται τα ηλιακά πάνελ.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Για να πουλήσουμε το ρεύμα στον ΔΕΔΔΗΕ αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές και θα πρέπει να τις μελετήσουμε συστηματικά πριν διαλέξουμε:

πρόγραμμα πώλησης: ιδανικό για όσους έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος και μεγάλο πάγιο όπως συμβαίνει σε εξοχικά σπίτια

net metering: στην περίπτωση αυτή έχουμε συμψηφισμό της ενέργειας που καταναλώνουμε και παράγουμε και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για μόνιμες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Η πραγματική τιμή στην οποία θα πουλήσουμε την κιλοβατώρα στον ΔΕΔΔΗΕ εξαρτάται από το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει. Το συμβόλαιο απαιτεί προσεκτική ανάγνωση σε όλους τους όρους και τις λεπτομέρειες μιας και κάποιες φορές η τιμή κιλοβατώρας παραμένει σταθερή ενώ άλλες φορές αλλάζει.

Υπέρ και κατά φωτοβολταϊκών πάνελ

Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι πολύ σημαντικό να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν έτσι ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως με την επένδυση που θα έχουμε κάνει.

Τα βασικά θετικά στοιχεία που έχουν τα φωτοβολταϊκά σχετίζονται με το οικονομικό και το περιβαλλοντολογικό σκέλος.

Τα φωτοβολταϊκά είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον αφού η ενέργεια παράγεται χωρίς να δημιουργούνται ρύποι
Με σωστή γεωγραφική κατανομή, κοντά σε περιοχές υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, δεν χρειάζεται να υπάρξει ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Η ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν και το ρεύμα παράγεται οικονομικά
Τα ηλιακά πάνελ έχουν μηδενική συντήρηση και μεγάλο χρόνο ζωής (20 – 30 χρόνια)
Είναι πολύ εύκολο να υπάρξει επέκταση του φωτοβολταϊκού πάρκου
Δε δημιουργούν θόρυβο κατά την παραγωγή ενέργειας
Η εγκατάστασή τους είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει πάνω σε υπάρχουσες κατασκευές
Είναι ιδιαίτερα ευέλικτα αφού η ηλιακή ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της είτε με άλλες πηγές ενέργειας για οικιακή χρήση.

Τα αρνητικά στοιχεία που έχουν οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις συνοψίζονται παρακάτω:

Τα φωτοβολταϊκά είναι αρκετά ογκώδη και μη καλαίσθητα
Αποτελούν μια επένδυση για την οποία απαιτείται ένα αρχικό κεφάλαιο
Φυσικά τα ηλιακά πάνελ δε λειτουργούν τη νύχτα ή όταν έχει συννεφιά έτσι δεν μπορούν να κάνουν από μόνα τους ένα σπίτι ενεργειακά αυτόνομο
Η εγκατάστασή τους σε κοινόχρηστο χώρο είναι δύσκολη λόγο της νομοθεσίας που υπάρχει και απαιτεί τη συναίνεση όλων των ιδιοκτητών
Επιλέγουμε πάνελ υψηλής ποιότητας και ελεγμένους εγκαταστάτες αφού δυστυχώς πολύ συχνά γίνονται απάτες

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως πολύ συχνά “τρέχουν” διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ με επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία λειτουργούν ως κίνητρο για πολλού ιδιώτες και επιχειρηματίες μιας και μειώνουν σημαντικά το κόστος της επένδυσης.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά για εταιρείες

Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα παράγουν ρεύμα με πολύ μικρό κόστος, σχεδόν δωρεάν, και συνήθως ανήκουν σε μεγάλες εταιρείας που εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια. Το παραγόμενο αυτό ρεύμα εισέρχεται στο δίκτυο και εμείς με τη σειρά μας το καταναλώνουμε προστατεύοντας έμμεσα με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ παράγουν ρεύμα σε χαμηλές τιμές από την ηλιακή ενέργεια είναι πλέον πολλοί οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που το προτιμούν θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν τις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες τους.

Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες που έχουν επενδύσει σε ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ρεύματος με σκοπό να το καταναλώσουν οι ίδιοι. Τα πάνελ αυτά είναι μικρά, οικιακά, και επαρκούν για την ηλεκτροδότηση της κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου φτηνά.