Νυχτερινό ρεύμα

Νυχτερινό τιμολόγιο = μειωμένος λογαριασμός

Εδώ και δεκαετίες δημιουργήθηκε το ειδικό τιμολόγιο για την νυκτερινή κατανάλωση ενέργειας, με τιμή πολύ χαμηλότερη της ημερήσιας κατανάλωσης. Κατά την διάρκεια της νύχτας η μέση κατανάλωση ρεύματος πέφτει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση του δικτύου. Συνεπώς, το νυκτερινό ρεύμα αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τον μέσο καταναλωτή.

Αποδεδειγμένα η κατανάλωση με νυκτερινό τιμολόγιο συμφέρει τόσο τους προμηθευτές ενέργειας όσο και την τσέπη μας. Το γιατί και πως, όμως, γίνεται αυτό θα το δούμε παρακάτω.

Ωράριο νυχτερινού ρεύματος

Η εφαρμογή μειωμένης χρέωσης νυκτερινής κατανάλωσης εφαρμόζεται κατόπιν αίτησης και χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, το τμηματικό ωράριο και το συνεχές ωράριο.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Τμηματικό ωράριο χρέωσης νυκτερινού ρεύματος

Για να εφαρμοστεί, αρκεί να κάνετε την αντίστοιχη αίτηση στην ΔΕΔΔΗΕ και η έναρξη της νέας τιμολόγησης θα ξεκινήσει άμεσα μετά την έγκριση της αίτησής σας. Οι ώρες εφαρμογής του είναι διαφορετικές, ανάλογα με την εποχή του έτους. Έτσι έχουμε:

  1. Χειμερινό ωράριο
    Ξεκινάει από την 1η Νοεμβρίου και σταματάει στις 30 Απριλίου. Οι ώρες που διατίθεται το νυκτερινό τιμολόγιο είναι 2:00 – 8:00 το πρωί και 15:00 με 17:00 για τις διασυνδεδεμένες περιοχές και 2:00 – 8:00 το πρωί και 15:30 με 17:30 για τις υπόλοιπες, μη διασυνδεδεμένες περιοχές (νησιά).
  2. Θερινό ωράριο
    Ξεκινάει από την 1η Μαΐου και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου, από τις 23:00 έως τις 7:00, για όλη την Ελλάδα.

Συνεχές ωράριο χρέωσης νυχτερινού ρεύματος

Σε αντίθεση με το τμηματικό ωράριο, το συνεχές δεν είναι μεταβαλλόμενο και διακοπτόμενο αλλά προσφέρεται για όλο το έτος από τις 23:00 μέχρι και τις 7:00. Επίσης, υπάρχει ενεργό σε όλη την χώρα και σε περιοχές που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το σύστημα ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας).

Αν δεν έχετε συνεχές ωράριο, τότε δεν μπορείτε να το αποκτήσετε διότι αποτελεί υπηρεσία που δεν παρέχεται πλέον. Επίσης, αν έχετε ζητήσει αλλαγή του δεν μπορείτε να επανέλθετε σε αυτό. Είναι, δηλαδή μια προς κατάργηση παροχή που ισχύει για τους καταναλωτές που είχαν κάνει την αντίστοιχη αίτηση πριν από το 1988 και δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή μέχρι και σήμερα.

Αν επιθυμείτε νε μεταβείτε από το συνεχές στο τμηματικό ωράριο, θα πρέπει να το δηλώσετε στην ΔΕΔΔΗΕ. Πρέπει, επίσης να γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε να επανέλθετε στο συνεχές.

Μείωση λογαριασμού με νυχτερινό ρεύμα

Είναι, όντως, φθηνότερο το νυχτερινό ρεύμα;
Το SigrinoRevma.gr σας απαντά.

Η μειωμένη τιμή για την νυχτερινή κατανάλωση ενέργειας είναι ισχυρό κίνητρο για τους καταναλωτές που θέλουν να δουν άμεση μείωση στον λογαριασμό ρεύματος για το σπίτι. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του δικτύου κατά τις ώρες αιχμής που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του δικτύου ώστε να υπάρχει ελαχιστοποίηση των διακοπών ρεύματος λόγο υπερφόρτωσής του.

Με καλό οικιακό προγραμματισμό, τα οφέλη του νυκτερινού τιμολογίου είναι τεράστια. Ο καταναλωτής, από την μία πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιεί τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές του κατά την διάρκεια της νυκτερινής χρέωσης (που περιλαμβάνει και 2 ώρες κατά το μεσημέρι). Αναφερόμαστε κυρίως στις ηλεκτρικές κουζίνες, τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, τα φορητά καλοριφέρ, τους θερμοσίφωνες και τα πλυντήρια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το νυκτερινό τιμολόγιο είναι σταθερό, δεν αυξάνεται δηλαδή ανάλογα με την κατανάλωση και είναι σημαντικά φθηνότερο του ημερήσιου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε το ΔΕΔΔΗΕ ή τον πάροχό σας. Όλοι οι πάροχοι ρεύματος (Φυσικό Αέριο, ZeniΘ, Green, , NRG, Ήρων, OTE ESTATE, Volterra, We Energy, Volton, ΕΛΤΑ, Protergia, Elpedison, Solar EnergyWatt & Volt, ΚΕΝ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, κ.α.  ) θα σας ενημερώσουν για τις νυκτερινές χρεώσεις και για την αίτηση που πρέπει να κάνετε στο ΔΕΔΔΗΕ για να αποκτήσετε νυκτερινό ρεύμα στην κατοικία σας. Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας ρεύματος προσφέρουν ήδη τιμές παρόμοιες του νυκτερινού τιμολογίου στους πελάτες τους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (24 ώρες).

Πως θα ενεργοποιήσετε το Νυχτερινό Τιμολόγιο: η διαδικασία

Η διαδικασία ενεργοποίησης νυκτερινού τιμολογίου είναι ιδιαίτερα απλή και γίνεται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, ανεξάρτητα με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τον οποίο έχετε κάνει σύμβαση.

Η διαδικασία συνοψίζεται στα παρακάτω βήματα:

  1. Το μέλος του νοικοκυριού στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος κάνει την σχετική αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ. Η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής (https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/) ή τηλεφωνικά, στο 800.400.4000.
  2. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ έρχεται, κατόπιν ραντεβού, στον χώρο σας για να εγκαταστήσει ειδικό μετρητή 2 ενδείξεων, μία για την ημερήσια κατανάλωση και την άλλη για την νυχτερινή. Το κόστος του εξοπλισμού ανέρχεται στα 34 ευρώ + ΦΠΑ.
  3. Κάνετε νέα σύμβαση με τον πάροχό σας για να ενημερωθεί η καρτέλα σας ότι είστε πλέον πελάτης με νυχτερινό τιμολόγιο ώστε να εφαρμοστεί η αντίστοιχη τιμή ρεύματος για τις ώρες που εμπίπτουν στο νυκτερινό ωράριο. Θα χρειαστείτε αστυνομική ταυτότητα (ΑΔΤ) και αποδεικτικό για το ΑΦΜ σας (τελευταίο εκκαθαριστικό για παράδειγμα). Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιοκτήτη της παροχής.

Αν είσαστε ενοικιαστής, θα χρειαστείτε την έγκριση του ιδιοκτήτη του ακινήτου πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Ας θυμίσουμε εδώ ότι εφαρμόζεται αυτόματα το τμηματικό ωράριο, αφού το συνεχές δεν παρέχεται πλέον για νέους συνδρομητές νυκτερινού.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Πόσο φθηνότερο είναι το νυχτερινό ρεύμα;

Με την εφαρμογή του νυκτερινού τιμολογίου για την κατοικία σας ξεκινάει άμεσα η μέτρηση της κατανάλωσής σας κατά τις ώρες που αυτό ισχύει, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε.

Το νυχτερινό τιμολόγιο είναι όντως πολύ φθηνότερο από το ημερήσιο, όμως το ποσοστό της έκπτωσης εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας και από τον πάροχο με τον οποίο συνεργάζεστε.

Για παράδειγμα, για κατοικία με κατανάλωση μικρότερη των 2000kWh, η μείωση στην τιμή ρεύματος για τις ώρες που ισχύει η νυκτερινή χρέωση, μπορεί να ξεπεράσει και το 30%, ενώ για κατανάλωση μεγαλύτερη των 2000kWh η έκπτωση μπορεί να φτάσει και το 35%, αφού η τιμή της kWh για υψηλή κατανάλωση είναι αυξημένη. Ας τονίσουμε και πάλι ότι αυτό δεν συνεπάγεται 30%- με 35% μείωση του συνολικού σας λογαριασμού ρεύματος, αφού καταναλώνετε μέρος της ενέργειας τις ώρες που δεν ισχύει η νυχτερινή χρέωση.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι αν μεταθέσουμε τις ώρες λειτουργίας των περισσότερο ενεργοβόρων συσκευών μας ώστε να πέσουν πάνω στις ώρες του νυκτερινού τιμολογίου, τότε θα δούμε μεγάλη μείωση στον τελικό λογαριασμό μας.

Το SigrinoRevma.gr σας προτείνει, αν δεν έχετε ήδη ενεργοποιήσει το νυκτερινό τιμολόγιο για την κατοικία σας, να το κάνετε άμεσα ώστε να δείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται μείωση λογαριασμού ρεύματος για το σπίτι σας.

Έχω νυχτερινό ρεύμα;

Ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος να διαπιστώσετε αν όντως έχετε νυκτερινό ρεύμα είναι να κοιτάξετε τον λογαριασμό σας. Αν αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του έντυπου το  «Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο», τότε ναι, απολαμβάνετε τα οφέλη και τις εκπτώσεις του νυχτερινού τιμολογίου. Η ένδειξη Ν δηλώνει ακριβώς αυτό.

Πιο κάτω, στις αναλυτικές χρεώσεις, θα δείτε αν ο πάροχος σας ενημερώνει για ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση. Επίσης, μια ματιά στον μετρητή σας είναι αρκετή για να δείτε αν καταγράφει 2 μετρήσεις αντί για μία. Η ένδειξη Κ αφορά στην ημερήσια κατανάλωση ενώ η Μ στην νυχτερινή.

Αν, παρ’ όλα αυτά αμφιβάλουμε, ένα τηλέφωνο στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τον οποίο έχουμε σύμβαση θα μας λύσει κάθε απορία.

Επισήμανση

Η τελική τιμή του νυχτερινού τιμολογίου εξαρτάται από τον εκάστοτε πάροχο. Ακριβώς ό,τι ισχύει και για την ημερήσια χρέωση ενέργειας δηλαδή. Η ομάδα του SigrinoRevma.gr θα σας βοηθήσει να βρείτε τον φθηνότερο πάροχο ημερήσιας και νυχτερινής κατανάλωσης, πάντα με βάση τις δικές σας ανάγκες. Στόχος μας είναι να πληρώνετε ακόμα φθηνότερο ρεύμα στον τελικό λογαριασμό σας.