Τρόποι μείωσης λογαριασμού ρεύματος

Εξοικονόμησε ενέργεια με απλά καθημερινά βήματα

Η συνεχής αύξηση της τιμής του ρεύματος έχει οδηγήσει όλους τους καταναλωτές να αναζητούν τρόπους να μειώσουν το λογαριασμό ρεύματος. Η ομάδα του “Συγκρίνω ρεύμα” συγκέντρωσε για εσάς όλα τα tips και τις συμβουλές ώστε να πληρώνετε λιγότερα χρήματα για ηλεκτρική ενέργεια. Οι λύσεις αυτές εκτός από το αντίκτυπο που έχουν στα οικονομικά μας βοηθάνε και το περιβάλλον. Ας τις δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Επενδύουμε σε ένα καινούριο κλιματιστικό, σύγχρονο, με υψηλή ενεργειακή κλάση και τεχνολογία inverter το οποίο καταναλώνει μέχρι και τρεις φορές λιγότερο ρεύμα. Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 20°C το χειμώνα και στους 26°C το καλοκαίρι. Θυμόμαστε να έχουμε πάντα κλειστά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.

Στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή κάνουμε οικονομία μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης, μιας και όσο πιο φωτεινή είναι τόσο περισσότερο ρεύμα καίει. Θυμόμαστε πως ένας καινούριος και σύγχρονος υπολογιστής καίει πολύ λιγότερο ρεύμα από έναν παλιό. Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να τερματίσουμε τη λειτουργία του υπολογιστή μας επιλέγουμε την κατάσταση αναστολής λειτουργίας και όχι την αναμονή.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Το χειμώνα επιλέγουμε μια σταθερή θερμοκρασία στους 20°C στο θερμαντικό μέσο, πχ καλοριφέρ,  γιατί οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος. Φυσικά δεν καλύπτουμε ποτέ το μέσο θέρμανσης (για να στεγνώσουμε ρούχα), ούτε και τοποθετούμε μπροστά του κάποιο έπιπλο γιατί με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η απόδοσή του. Επίσης φροντίζουμε το σπίτι μας να είναι σωστά μονωμένο, τοποθετούμε ενεργειακά τζάμια και καινούρια κουφώματα και τη νύχτα κλείνουμε τα παντζούρια.

Συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές επιλέγουμε αυτές που είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α+, Α++, Α+++) αφού με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 46%. Είναι ακόμα σημαντικό να κλείσουμε τις συσκευές από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ μιας και τότε το φωτάκι παραμένει αναμμένο με αποτέλεσμα να υπάρχει κατανάλωση ρεύματος.

Για την κουζίνα μας επιλέγουμε συσκευές υψηλής ενεργειακής κατηγορίας. Τοποθετούμε το ψυγείο μας σε θέση που να μην το βλέπει ο ήλιος και μακριά από κουζίνα, πλυντήριο πιάτων και θερμαντικά σώματα. Κάνουμε απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν αφήνουμε πάγο να σχηματιστεί στο εσωτερικό του. Στην κουζίνα προσέχουμε ώστε η εστία μας να έχει το ίδιο μέγεθος με το σκεύος μας ώστε να μην έχουμε σπατάλη ενέργειας χωρίς λόγο ενώ μπορούμε να σβήσουμε τα μάτια της κουζίνας και τον φούρνο λίγη ώρα πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Αν έχουμε πλυντήριο πιάτων διαλέγουμε πρόγραμμα με μικρή διάρκεια και καθαρίζουμε το φίλτρο συχνά.

Για το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων επιλέγουμε πρόγραμμα με χαμηλές θερμοκρασίες και σύγχρονα απορρυπαντικά.

Σε περίπτωση που ακόμα χρησιμοποιείται ακόμα λάμπες παλαιού τύπου, πυρακτώσεως, αντικαταστήστε τες με νέες τύπου LED οι οποίες προσφέρουν μέχρι και 90% οικονομία.

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας σίγουρα θα μας βοηθήσει να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα αφού στη χώρα μας τις περισσότερες μέρες έχει ηλιοφάνεια. Για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα επιλέγουμε έναν που να καλύπτει τις ανάγκες μας και δεν ξεχνάμε να τον κλείσουμε όταν το νερό ζεσταθεί. Τον ρυθμίζουμε σε θερμοκρασία 40 – 50°C.