Τιμή κιλοβατώρας

Βρες την φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας

Με τις πρόσφατες αυξήσεις, όλη η Ελλάδα αναζητά πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας (kWh). Όλοι δηλαδή ψάχνουν να βρουν φθηνό ρεύμα! Όμως, τα πολλά και σύνθετα πακέτα προσφορών που υπάρχουν στην αγορά δυσκολεύουν την επιλογή. Επιπρόσθετα, οι συχνά «ασαφείς» όροι και εκπτώσεις στην τιμή των προμηθευτών ρεύματος δημιουργούν πολλές απορίες και ερωτήματα. Η καθαρή χρέωση της κιλοβατώρας (kWh) φαίνεται έτσι «μυστήριο».

Οι διακυμάνσεις στους αριθμούς είναι σημαντικές, αντικειμενικά όμως, η φθηνότερη τιμή της κιλοβατώρας (kWh) ξεκινάει από 0.05 €/kWh (περίπου) και φθάνει στα 0.011 €/kWh. Καθόλου αμελητέα η διαφορά και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:

  • Ιδιωτικοί πάροχοι ρεύματος είναι, ο καθένας χρεώνει διαφορετικά την τιμή της κιλοβατώρας!
  • Όπως σε πολλά σύνθετα γραμμένα συμβόλαια, υπάρχουν κάποιοι συχνά «ασαφείς» όροι.
  • Οι τιμές διαρκώς αλλάζουν…

Το Συγκρίνω Ρεύμα (SigrinoRevma.gr) σε κρατάει ενήμερο!

Μάθε μόνο από τους ειδικούς τί σε συμφέρει!

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Τι είναι η κιλοβατώρα (kWh);

Κάποιοι την γράφουν λανθασμένα «κιλοβατόρα» ενώ είναι στη πραγματικότητα «κιλοβατώρα» πρόκειται για μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Διεθνώς αναγνωρίζεται με το σύμβολο kWh (kilo Watt hour). Ουσιαστικά περιγράφει την παραγωγή ή κατανάλωση σταθερής ισχύος ρεύματος που μετριέται σε κιλοβάτ (kW – kilo Watt) σε μια ώρα.

H κατανόηση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται τα τιμολόγια ρεύματος ανάλογα με τις έννοιες kWh και kW είναι σημαντική. Από την μια έχουμε μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης την κιλοβατώρα δηλαδή τον ρυθμό κατανάλωσης, και από την άλλη, την μονάδα μέτρησης της ίδιας της ισχύος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο απλά σκεφτείτε τις ενδείξεις στο αυτοκίνητό σας. Το ταχύμετρο μετρά τον ρυθμό της ταχύτητας ανά ώρα, δηλαδή με τα πόσα χιλιόμετρα την ώρα ταξιδεύει κανείς, και ο χιλιομετρητής μετράει τα χιλιόμετρα που έχεις καλύψει συνολικά. Άρα, η ταχύτητα αντιστοιχεί στα «κιλοβάτ» (kW) την ηλεκτρική ισχύ, ενώ τα συνολικά χιλιόμετρα αντιστοιχούν στη «κιλοβατώρα» (kWh) τη συνολική κατανάλωση.

Σε μεγάλες εγκαταστάσεις που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να μιλάνε για μονάδες ρεύματος σε Μεγαβατώρες (MWh – Mega Watt hours) όπου μια Μεγαβατώρα ισούται με 1000 Κιλοβατώρες (kWh – kilo Watt hours).

Η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) στους προμηθευτές ρεύματος

Αν έχετε ακούσει ιστορίες που διαφέρουν πολύ οι τιμές της κιλοβατώρας από τους διάφορους προμηθευτές από όσες τιμές διαφημίζονται είναι επόμενο. Η διαφήμιση σε  έντυπα, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή στο ραδιόφωνο είναι φτιαγμένες να τραβήξουν την προσοχή. Όμως, με το που έρθει ο πρώτος λογαριασμός, συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι τιμές «κράχτης» πάντα συνοδεύονται με κάποιους όρους και προϋποθέσεις, που μας πέρασαν απαρατήρητα. Καλό θα είναι να μην εντυπωσιαζόμαστε από τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και το χαμηλό κόστος της κιλοβατώρας (kWh) πρίν ελέγξουμε καλά τους όρους και το συμβόλαιο.

Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο καταναλωτής ποικίλλει και η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) των παρόχων ρεύματος (Δείτε – ΒΙΕΝΕΡ, ΔΕΗ, ΕΛΙΝ, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Ζενίθ, Ήρων, Φυσικό Αέριο, Efa Energy, Green, Elpedison, KEN, Nova Energy, NRG, ΟΤΕ Estate, Petrogaz Energy, Protergia, Solar Energy, Volterra, Volton, Watt+Volt, We Energy, κλπ.).

Αν πραγματικά επιθυμείτε φτηνότερη κιλοβατώρα τότε πέρα από την δέουσα προσωχή που πρέπει να δώσετε στους όρους και το συμβόλαιο, φροντίστε να είναι εμπρόθεσμη η εξόφληση του λογαριασμού και να είστε εντός της οριακής τιμής του προγράμματος που έχετε επιλέξει.

Η τιμή της κιλοβατώρας ανεβαίνει σημαντικά αν λείπουν αυτές οι δύο συνιστώσες από το πρόγραμμα της επιλογής μας. Αυτή η οποία είναι ευμετάβλητη και δεν εξαρτάται από  τους παρόχους, αφορά ειδικά τη ρήτρα Ο.Τ.Σ, όπου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα προσεχθεί πριν υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο. Άλλο σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η συνδρομή ή το πάγιο που έχουν κάποιοι πάροχοι. Ο λόγος είναι ότι μπορεί είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε η όποια έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας (kWh) να είναι ανούσια.

Κάποιο πάροχοι κάνουν γενναίες προσφορές που μπορεί να ισχύει μόνο για τους πρώτους μήνες με αποτέλεσμα όταν περάσει αυτός ο χρόνος να αυξάνεται απότομα ή τιμή του ρεύματος. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχει κανείς υπόψη το χρονικό διάστημα που θα ισχύσει η τιμολογιακή πολιτική του παρόχου. Πρέπει να διαπιστώσει αν ισχύε ι για λίγους μόνο μήνες ή για όλο το διάστημα του συμβολαίου.

Το όριο κατανάλωσης που υπάρχει στο όποιο συμβόλαιο πιθανά ρυθμίζει τη χαμηλή χρέωση της κιλοβατώρας η οποία αν υπερβεί, αλλάζει τη τιμή της κιλοβατώρας (kWh). Φυσικά, όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) και οι κάτοχοι νυχτερινού ρεύματος έχουν επίσης φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh)

Το SigrinoRevma.gr αναλύει σε άλλα σημεία του ιστότοπου μας όλους αυτούς τους παράγοντες.

Φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh)

Αρκεί η φθηνή τιμή της κιλοβατώρας (kWh) μόνο ως κριτήριο επιλογής, για αλλαγή παρόχου ρεύματος;

Μήπως υπάρχουν και άλλα κριτήρια που ο κόσμος γενικά δεν μετράει;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και κάποιος μας τηλεφωνάει για να μας ενημερώσει ή να μας πουλήσει φτηνότερο ρεύμα. Μικρές και μεγάλες εταιρείες έχουν δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό δημιουργώντας αρκετά σκληρό ανταγωνισμό με προσφορά εκατοντάδων διαφορετικών προγραμμάτων, που όλα για να προσελκύσουν του εν δυνάμει πελάτες τους, στοχεύουν στην φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh).

Αλλά υπάρχουν διαφορές αν γνωρίζει κανείς! Για όσους δεν έχουν τον χρόνο ή την διάθεση να τα βρουν, να τα συγκρίνουν και να αξιολογήσουν υπάρχουμε εμείς να τους βοηθήσουν.

Μη παιδεύεσαι άδικα, μάθε από τους ειδικούς!

Τελικά, είναι αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή είναι το οικονομικό τιμολόγιο, στο οποίο βασικός παράγοντας είναι το χαμηλό κόστος της κιλοβατώρας (kWh);

Πιθανά, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός λόγος. Οι περισσότερες εταιρείες ηλεκτρισμού κάνουν συνέχεια εμπορικές προσφορές. Αυτές έχουν συχνά άξιες προσοχής και ιδιαίτερα σημαντικές. Εδώ όμως, πρέπει κανείς να εξετάζει προσεκτικά το πότε ισχύουν αυτές οι προσφορές, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και αν τον συμφέρει τελικά να προχωρήσει στην αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ή προγράμματος.

Το SigrinoRevma.gr  τονίζει ότι ενώ η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) παραμένει η ίδια στο  μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα, αλλάζει η τιμή του πάγιου η οποία είναι υψηλότερη στο τριφασικό.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Ποια είναι τελικά η πραγματική τιμή της κιλοβατώρας (kWh);

Είναι γεγονός ότι σπάνια είναι πιο συμφέρον ένα συμβόλαιο με πιο υψηλή τιμή κιλοβατώρας (kWh) από κάποιο άλλο με πολύ χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας (kWh) αλλά με πρόσθετες χρεώσεις, στα «ψιλά» γράμματα που είναι και «ασαφείς».

Παρακολουθώντας κανείς τις διαφημίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θαρρεί κανείς ότι η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) ανέρχεται περίπου στα 5 λεπτά του ευρώ. Είναι δεδομένο ότι στις διαφιμήσεις τους οι προμηθευτές ρεύματος αποφεύγουν να αναφερθούν σε διάφορες ρήτρες, πάγια, συνδρομές και άλλες δεσμεύσεις που ανεβάζουν την τιμή του λογαριασμού ρεύματος. Στην πραγματικότητα οι τιμές της κιλοβατώρας (kWh) κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 8,7 λεπτά από τους εναλλακτικούς παρόχους και  περίπου στα 10,3 λεπτά η τιμή κιλοβατώρας από την ΔΕΗ. Διαφορά λοιπόν υπάρχει αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η εξευτελιστική τιμή που παρουσιάζεται είναι «κράχτης» και όχι η τελική τιμή.

Οι επιλογές που παρουσιάζονται στους των καταναλωτές είναι πολλές. Συνεπώς, μπορούν, αβίαστα να επιλέξουν το κατάλληλο πρόγραμμα που να είναι προσαρμοσμένο ειδικά στις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Ο καλλίτερος τρόπος όμως παραμένει η σύγκριση παρόχων ρεύματος πάνω στην τιμή της κιλοβατώρας και τις ρήτρες ή και η ανάθεση αυτού του «κυκεώνα» σε ειδικούς πριν επιλέξει εταιρεία και υπογράψει οτιδήποτε.

Το SigrinoRevma.gr είναι εδώ για εσάς!