Συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα

Μειωμένη κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι κάθε μέρα

Καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ολοένα και ανεβαίνει έχει γίνει πλέον ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους περισσότερους καταναλωτές. Είναι λοιπόν φυσικό όλοι να ψάχνουμε τρόπους να μειώσουμε το λογαριασμό ρεύματος ώστε να πληρώνουμε λιγότερα χρήματα. Όμως πόσοι από εμάς έχουμε αναλογιστεί την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται οι συσκευές μας ώστε να λειτουργήσουν; Υπάρχουν συσκευές που καίνε περισσότερο ρεύμα από άλλες και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη χρήση τους;

Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως οι παλιές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από τις καινούριες. Όμως και οι καινούριες συσκευές διαφέρουν στην κατανάλωση ανάλογα με την ενεργειακή κλάση που ανήκουν. Όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή κλάση τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζονται για τη λειτουργία τους, οπότε είναι πιο οικονομικές. Φυσικά το να ξεκινήσουμε να αντικαθιστούμε όλες τις συσκευές μας με καινούριες χαμηλής ενεργειακής κλάσης δεν είναι η λύση, όμως αν θέλουμε να αγοράσουμε κάποια καινούρια είναι καλό να επενδύσουμε σε μια υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Α++).

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Οικιακές ηλεκτρικές συσκευές με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ποιες συσκευές αυξάνουν το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να τις χρησιμοποιούμε με σύνεση και αν χρειαστεί να τις αλλάξουμε να επιλέξουμε κάποιες που έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση. Ας τις δούμε λοιπόν:

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται το πιστολάκι είναι μια από τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο και από ένα σίδερο σιδερώματος. Το χρησιμοποιούμε αφού έχουμε στεγνώσει τα μαλλιά μας καλά με μια πετσέτα και επιλέγουμε ένα το οποίο έχει μικρή κατανάλωση ρεύματος και μεγάλη απόδοση.

Όλοι γνωρίζουμε πως το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα και δυστυχώς σήμερα η χρήση του είναι απαραίτητη το χειμώνα και το καλοκαίρι. Αν αγοράσουμε καινούργιο επιλέγουμε ένα με τεχνολογία inverter ενώ όταν το χρησιμοποιούμε κλείνουμε παράθυρα και πόρτες για μέγιστη απόδοση. Επίσης δεν ξεχνάμε να κάνουμε τακτική συντήρηση του κλιματιστικού ώστε να λειτουργεί ακόμα πιο αποδοτικά. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό μας 10°C πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία το χειμώνα και 10°C κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

Η κουζίνα και ο φούρνος είναι από τις οικιακές συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα. Για να κάνουμε οικονομία χρησιμοποιούμε τον φούρνο μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και για το ζέσταμα του φαγητού προτιμάμε την ψηστιέρα ή ένα τηγάνι.

Τα παλιά ψυγεία δαπανάνε τεράστιες ποσότητες ενέργειας αφού λειτουργούν συνεχόμενα. Η αντικατάσταση ενός παλαιού με ένα καινούριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης υπολογίζεται πως θα κάνει απόσβεση μέσα σε 2 χρόνια. Είτε έχουμε παλιό είτε καινούριο ψυγείο δεν αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσουμε τις απώλειες.

Ο θερμοσίφωνας είναι από τις συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα για να ζεστάνουν το νερό. Επιλέγουμε έναν με μεγάλη απόδοση για τις μέρες με συννεφιά ενώ η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι σίγουρα μια καλή λύση για οικονομία μιας και η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια.

Ο αφυγραντήρας και το στεγνωτήριο είναι δύο ηλεκτρικές συσκευές που μπήκαν πρόσφατα στην καθημερινότητά μας, όμως καίνε μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Προσέχουμε λοιπόν κατά την αγορά τους ώστε να επιλέξουμε κάποιον με μεγάλη απόδοση.