Προσφορές προγραμμάτων ηλεκτρικού ρεύματος

Επέλεξε σωστά πάροχο ρεύματος, βρες τις καλύτερες προσφορές

Παρότι σήμερα η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά ενέργειας, η απελευθέρωσή της έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να σκεφτούν εναλλακτικές εταιρείες για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους θέλοντας να έχουν φθηνό ρεύμα. Σε αυτό έχουν βοηθήσει τα ανταγωνιστικά τιμολόγια που διαθέτουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές ενέργειας αλλά και η εύκολη διαδικασία αλλαγής παρόχου.

Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες στο χώρο της προμήθειας ρεύματος –  OTESTATE, ΚΕΝ, Protergia, Ήρων, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Elpedison, NRG, ΕΛΙΝΟΙΛ, Watt & Volt, We Energy, Nova Energy, Volton, ZeniΘ, Volterra, Φυσικό Αέριο, Solar Energy, Green, PetroGaz Energy – ενώ κάποιες από αυτές διαθέτουν και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – Protergia-Mυτιληναίος, Elpedison και ΗΡΩΝ-ΓΕΚ Τέρνα.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην ευκολία αλλαγής παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι συνεχές διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το Ίντερνετ και αλλού οι οποίες υπόσχονται ρεύμα σε οικονομικές τιμές και μεγάλες εκπτώσεις. Βέβαια εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι προσφορές και οι εκπτώσεις που γίνονται αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού. Ως ανταγωνιστικό σκέλος εννοούμε την τιμή της κιλοβατώρας, το πάγιο και τη ρήτρα ΟΤΣ. Η αλλαγή παρόχου δεν επιφέρει καμία αλλαγή στις ρυθμιζόμενες χρώσεις οι οποίες αποτελούν μεγάλος μέρος του λογαριασμού μας.

Παρότι πολλοί καταναλωτές έχουν ενδοιασμούς στο να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος χάρη στα μέτρα που έχει επιβάλει η ΡΑΕ δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσιζουν να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος και να επιλέξουν μια από τις ιδιωτικές εταιρείες του χώρου. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησαν πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση φθηνού τιμολογίου ρεύματος και προσφορών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επιλέγω σωστά προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος

Μπορεί η αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας να είναι απλή υπόθεση όμως το να επιλέξουμε σωστό προμηθευτή που θα καλύπτει τις ανάγκες μας με οικονομικό τρόπο απαιτεί προσοχή. Αρχικά  πρέπει να ενημερωθούμε σωστά, να γνωρίζουμε τις ανάγκες που έχουμε σε ρεύμα κατά τη διάρκεια του χρόνο αλλά και να ξέρουμε τα δικαιώματα που έχουμε ως καταναλωτές.

Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε πως για να αλλάξουμε πάροχο θα πρέπει να έχουμε εξοφλήσει τις οφειλές μας προς τον υφιστάμενο ή να έχει γίνει διακανονισμός.

Ένα από τα στοιχεία που κοιτάζουμε στην περίπτωση αλλαγής παρόχου είναι το κόστος που έχει το ρεύμα, την τιμή δηλαδή της κιλοβατώρας καθώς και τις διάφορες προσφορές και εκπτώσεις που γίνονται στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού. Όπως είπαμε οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις παραμένουν σταθερές για όλους τους παρόχους όπως και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (ΕΡΤ, Δημοτικά τέλη κ.α.).

Τέλος να επισημάνουμε πως αλλαγή παρόχου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μόνο οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας και όσοι κατοικούν σε κάποια από τα νησιά που είναι διασυνδεδεμένα στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Συμπεράσματα

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές τα πακέτα προσφορών που έχουν οι εταιρείες με τις προσφορές και τις εκπτώσεις, μπερδεύουν τους καταναλωτές και δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποια είναι η πιο συμφέρουσα για αυτούς. Πριν λοιπόν προχωρήσετε στην τελικά επιλογή καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τις παρακάτω επισημάνσεις:

Όταν συγκρίνετε τιμοκαταλόγους φροντίστε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις και παραμέτρους όπως να είναι με ή χωρίς πάγιο, τρόπο χρέωσης, κυμαινόμενη χρέωση κ.α.

Άσχετα από τις προσφορές που γίνονται από τους παρόχους, οι οποίες επηρεάζουν την τελική επιλογή, πρέπει να δώσετε βάση στους επίσημους τιμοκαταλόγους της εταιρείας.

Μην συγχέεται τους όρους προσφορές και εκπτώσεις ρεύματος με τις κρατικές επιδοτήσεις.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Μπορεί το ποσό που πληρώνεται κάθε μήνα στο ρεύμα να διαμορφώνεται από το συμβόλαιο που έχετε επιλέξει, εξαρτάται όμως από τη δική σας κατανάλωση. Έτσι αν θέλετε να πληρώνετε λίγα χρήματα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για οικονομία:

– Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
– Σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών
– Επιλογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου σε περίπτωση που τηρούνται οι προϋποθέσεις
– Δυνατότητα σύνδεσης μονοφασικού ρεύματος αν αυτό καλύπτει τις ανάγκες

Για την προστασία των καταναλωτών αλλά και στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και της σωστής λειτουργίας της αγοράς ενέργειας η ΡΑΕ (σύμφωνα με το Νόμο 4001/2011) έχει συντάξει τις παρακάτω διατάξεις με σκοπό τη διευκρίνιση των βασικών αρχών που διέπουν την επικοινωνία των πελατών και των εναλλακτικών παρόχων. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

– Οι προμηθευτές οφείλουν να μην προβαίνουν σε επιθετικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, μιας και πιθανόν να στρεβλώσουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
– Οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν σωστή πληροφόρηση των προσφορών που διαφημίζονται στα ΜΜΕ.
– Οι πάροχοι υποχρεώνονται να αποστέλλον στη ΡΑΕ τα διαφημιστικά μηνύματα που προβάλλουν. Σε περίπτωση που υπάρχουν κυμαινόμενες χρεώσεις είναι απαραίτητο να το αναφέρουν στη ΡΑΕ μιας και αυτός επηρεάζει το τελικό ποσό του λογαριασμού.
– Όποια πληροφορία προβάλλεται για τις προσφορές και τις εκπτώσεις πρέπει να είναι σαφής και διευκρινιστική για την καλύτερη και πιο σωστή ενημέρωση των καταναλωτών και την αποφυγή της παραπλάνησής τους.