ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είναι η παλαιότερη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μια από τις μεγαλύτερες σήμερα. Από το 2000 η ΔΕΗ γίνεται ανώνυμη εταιρεία και ακολουθεί η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Αθηνών και του Λονδίνου. Εκτός από τις υπηρεσίες της στον τομέα του ηλεκτρισμού τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ιστορική αναδρομή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και η ίδρυση της ΔΕΗ

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κατασκευάζεται το 1889 από τη Γενική Εταιρεία Εργοληψιών στην οδό Αριστείδου στην Αθήνα. Χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια από τότε για να εμφανιστούν στην Ελλάδα οι πρώτες πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρισμού και μέχρι το 1929 θα έχουν ηλεκτροδοτηθεί 250 πόλεις με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων.

Όπως ήταν φυσικό στις απομακρυσμένες περιοχές ήταν οικονομικά ασύμφορο για τις μεγάλες εταιρείες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι την ηλεκτροδότηση ανέλαβαν οι δημοτικές ή κοινοτικές αρχές ή ακόμα και ιδιώτες οι οποίοι κατασκεύαζαν μικρά εργοστάσια. Μέχρι το 1950 υπήρχαν περίπου 400 εταιρείες παραγωγής ρεύματος οι οποίες όμως αντιμετώπιζαν ένα σημαντικό πρόβλημα, το υψηλό κόστος των εισαγόμενων καυσίμων το οποίο έκανε το ρεύμα να είναι ένα πολύ ακριβό αγαθό.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Κάπως έτσι το 1950 ιδρύεται η ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) προς χάρη του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων της χώρας και την εφαρμογή μιας νέας ενεργειακής πολιτικής που θα έχει στόχο να φθάσει ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την χώρα σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη της Ελλάδας που χρησιμοποιούνταν ως καύσιμη ύλη καθώς και η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών σε μεγάλους ποταμούς της χώρας μας. Από το 1956 η ΔΕΗ ξεκινάει σταδιακά να εξαγοράζει τις ιδιωτικές και δημοτικές επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος και απορροφάει το προσωπικό τους.

Μέχρι και το 2012 η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, όμως από την χρονολογία αυτή και μετά το μονοπώλιο της ΔΕΗ έχει αρθεί πλήρως. Εξαίρεση αποτελούν τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά στα οποία έχει γίνει μερική άρση του μονοπωλίου ενώ από το 2019 η ΔΕΗ έχει επεκτείνει τον κύκλο δραστηριοτήτων της και στην προμήθεια φυσικού αερίου. Επιπλέον μέσα από τη θυγατρική της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. έχει ξεκινήσει την ενεργή ενασχόληση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και πλέον διαθέτει εγκαταστάσεις από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καθώς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Φθηνό τιμολόγιο ρεύματος από τη ΔΕΗ

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα να μπούνε στον χώρο νέοι μεγάλοι προμηθευτές οι οποίοι ανάγκασαν τη ΔΕΗ να επανασχεδιάσει την εμπορική πολιτική της. Με ανταγωνιστικές τιμές, οικονομικά τιμολόγια και άριστη εξυπηρέτηση εξακολουθεί ακόμα να έχει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με κύριο προτέρημα την παροχή ρεύματος σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Μερικές από τις τιμολογιακές πολιτικές της ΔΕΗ που σίγουρα είναι ενδιαφέρουσες και προσελκύουν αρκετούς καταναλωτές είναι το γεγονός πως η ρήτρα ΟΤΣ είναι ενσωματωμένη στην τιμή της κιλοβατώρας. Επιπλέον για όσους πληρώνουν το λογαριασμό τους εμπρόθεσμα υπάρχει έκπτωση συνέπειας η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν ενεργοποιήσετε την πάγια τραπεζική εντολή. Για ακόμα πιο φθηνό ρεύμα η ΔΕΗ προτείνει στους πελάτες της να ενταχθούν στο πρόγραμμα προπληρωμένου λογαριασμού.

Ο λογαριασμός ρεύματος της ΔΕΗ

Οι καταναλωτές που ανήκουν στη ΔΕΗ, με ισχύ έως 25 kVA) λαμβάνουν 6 διμηνιαίους λογαριασμούς το χρόνο οι οποίοι χωρίζονται σε 3 έναντι και 3 εκκαθαριστικούς, ενώ οι πελάτες με ισχύ άνω των 35 kVA λαμβάνουν 12 μηνιαίους λογαριασμούς κάθε χρόνο που είναι εκκαθαριστικοί.

Στον έναντι λογαριασμός οι καταναλωτές χρεώνονται κατά εκτίμηση το ποσό του ρεύματος που κατανάλωσαν με βάση το ιστορικό τους ενώ στον εκκαθαριστικό φαίνεται η πραγματική ποσότητα ρεύματος που έχει καταναλώσει ο πελάτης.

Τον λογαριασμό της ΔΕΗ μπορείτε να τον πληρώσετε πολύ εύκολα με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Σε κατάστημα της ΔΕΗ με μετρητά ή με πιστωτική/χρεωστική κάρτα
Με ηλεκτρονική πληρωμή
Μέσω e-banking ή phone banking
Σε ΑΤΜ
Με πάγια τραπεζική εντολή
Στο ταμείο συμβεβλημένων τραπεζών
Μέσω εμβάσματος SEPA

Που θα βρείτε φυσικό κατάστημα της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ διαθέτει ένα ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων σε όλους τους νομούς της χώρας, ενώ για όσους η πρόσβαση είναι δύσκολη στο κατάστημα μπορούν να καλέσουν το τμήμα εξυπηρέτησης της ΔΕΗ από όπου θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

Πως να γίνεται και εσείς πελάτης της ΔΕΗ

Σε περίπτωση που έχετε φύγει από τη ΔΕΗ και θέλετε να ξαναγίνεται πελάτης της η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη και γίνεται δωρεάν. Απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα της ΔΕΗ ή καλέστε το τμήμα εξυπηρέτησης πολιτών ή ακόμα μπορείτε να αξιοποιήσετε την εφαρμογή e-contract για να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ένα από τα βασικά σημεία για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος είναι να εξοφλήσετε ή να ρυθμίσετε οφειλές που έχετε στον υφιστάμενο πάροχο και να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία αλλαγής διαρκεί περίπου 7 μέρες και γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνετε χωρίς ρεύμα.