Αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος

Συγκρίνω ρεύμα = Φθηνότερο ρεύμα

Μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά, ενώ πλέον για τους καταναλωτές είναι εύκολο να μεταπηδήσουν από τη μια εταιρεία στην άλλη. Όμως η αλήθεια είναι πως οι υπερβολικές προσφορές που γίνονται από πολλούς παρόχους έχουν σαν αποτέλεσμα να μπερδεύουν τους καταναλωτές και αυτοί να παίρνουν λάθος αποφάσεις.

Παρότι η αλλαγή προμηθευτή φαίνεται να είναι κάτι το σχετικά εύκολο και απλό αν θέλουμε πραγματικά να πληρώνουμε λιγότερα χτήματα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η φράση “αλλάζω ρεύμα” που ακούμε συχνά δεν ισχύει αφού οι αλλαγή είναι καθαρά λογιστική, αλλάζει δηλαδή ο τρόπος που πληρώνουμε και όχι η σύνδεση του ρεύματος. Οι βλάβες, οι διακοπές ρεύματος και η καταμέτρηση γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο αρμόδιος φορέας και προσφέρει στους καταναλωτές τις υπηρεσίες του ανεξάρτητα από τον προμηθευτή.

Πριν προχωρήσουμε σε αλλαγή προμηθευτή ρεύματος

Η ομάδα του “Συγκρίνω ρεύμα” θεωρεί πως πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γνωρίζεται κάποια βασικά στοιχεία και να απαντήσει στο ερώτημα του τι πρέπει να προσέξετε πριν την αλλαγή.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

1
2
3
4
5

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι το ενεργειακό σας προφίλ. Πρέπει να γνωρίζετε πόσο ρεύμα καταναλώνετε (ετήσια κατανάλωση) και πότε (εποχικότητα κατανάλωσης) αλλά και να κατανοήσετε τη δομή που έχει ο λογαριασμός ρεύματος, γνωρίζοντας τι ακριβώς πληρώνετε και σε ποιόν. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ εύκολο να τα βρείτε κοιτώντας τους παλιούς λογαριασμούς ενώ μπορείτε να δείτε αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι ανάγκες σας στο μέλλον. Ένα στοιχείο που θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζετε είναι πως οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες αφορούν στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού και όχι στο ρυθμιζόμενο.

Αλλαγή προμηθευτή ρεύματος σε άλλο όνομα

Αν θέλετε να αλλάξετε το όνομα του δικαιούχου στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ακολουθήσετε μια απλή και εύκολη διαδικασία. Αυτό είναι απαραίτητο όταν μετακομίσετε σε ένα διαμέρισμα στο οποίο το ρεύμα έρχεται στο όνομα του προηγούμενου ενοικιαστή. Αφού συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα καταθέτετε στον προμηθευτή για να υπογραφή η σύμβαση και οι λογαριασμοί να έρχονται στο όνομά σας.

Αν τώρα ο προηγούμενος ενοικιαστής έχει αφήσει κάποιο χρέος θα πρέπει να καταθέσετε στην εταιρεία το συμβόλαιο ενοικίασης και μια υπεύθυνη δήλωση πως το χρέος δεν βαρύνει εσάς ή τον ιδιοκτήτη.

Σύγκριση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος για την αλλαγή παρόχου

Ο λόγος που οι καταναλωτές αναζητούν νέους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος είναι για να έχουν μικρότερο κόστος στο λογαριασμό τους. Όπως είναι φυσικό είναι πολύ δύσκολο να συγκριθούν ταυτόχρονα όλοι οι πάροχοι με τα δεκάδες πακέτα που προσφέρουν μιας και οι εκπτώσεις, τα διαφορετικά πάγια, οι ρήτρες και οι εγγυήσεις κάθε άλλο παρά κατανοητές και απλές είναι.

Η πιο απλή κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να συγκρίνει τις τιμές της κιλοβατώρας και εκεί να δει πως υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τους οποίους θα πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά σε κάθε πακέτο για να μη βγούμε χαμένοι. Η αλήθεια είναι πως οι διαφημίσεις κάθε άλλο παρά βοηθάνε από το να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα και συνήθως τα περιπλέλουν.

Φυσικά αυτό που διαφέρει τους καταναλωτές είναι να έχουν μικρό κόστος στο λογαριασμό ρεύματος κάτι για το οποίο η απλή σύγκριση των τιμών του παγίου και κιλοβατώρας δεν δίνει από μόνη της ασφαλή συμπεράσματα. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως η εγγύηση, η ρήτρα ΟΤΣ, η έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης καθώς και άλλες παροχές που μπορεί να υπάρχουν.

Πως να αλλάξω προμηθευτή αν έχω χρέος

Η ΡΑΕ μαζί με τους αρμόδιους φορείς από το 2021 έχει προχωρήσει σε κάποιους νέους κανονισμούς που αφορούν την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση χρέους. Πλέον ο καταναλωτής μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία Σύμβασης και να ασκήσει το δικαίωμα που έχει στην αλλαγή παρόχου σε περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή μη διακανονισμένα χρέη όταν οι οφειλές για την τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνουν:

– 1000 ευρώ για καταναλωτές Μέσης Τάσης
– 200 ευρώ για εμπορικούς πελάτες χαμηλής τάσης
– 150 ευρώ για οικιακούς καταναλωτές

Αν τα ποσά της οφειλής είναι μεγαλύτερα τότε η αλλαγή παρόχου μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει αποπληρωμή τους ή διακανονισμός τους.

Εδώ θα βρεις τον Φθηνότερο Πάροχο!

1
2
3
4
5

Συμφέρει τελικά να αλλάξουμε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας;

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα η αλλαγή σε έναν νέο οικονομικό πάροχο φαντάζει η ιδανική λύση. Σε αυτό φυσικά βοηθούν οι δεκάδες διαφημίσεις που προβάλλονται συνεχώς. Όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και συχνά οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως το κέρδος είναι μικρότερο από αυτό που είχαν υπολογίσει αρχικά ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά πλήρωσαν περισσότερα χρήματα αντί για λιγότερα μετά την αλλαγή που έκαναν.

Η ομάδα του “συγκρίνω ρεύμα” σας προτείνει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εξετάσετε το όφελος που θα έχετε σε ετήσια βάση για τη δική σας κατανάλωση. Ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρκώς νέα πακέτα προσφορών και σίγουρα κάποιο από αυτό θα είναι ραμμένο και κομμένο στα δικά σας μέτρα ώστε να έχετε φθηνό ρεύμα. Όμως βασικό είναι να είστε σωστά ενημερωμένοι από άτομα με εξειδίκευση και εμπειρία στον χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.